Korek to jeden z najbardziej niezwykłych produktów przyrody
Korek to przetworzona kora dębu korkowego, co oznacza, że jest to w 100% naturalna tkanka roślinna. Składa się z aglomeracji komórek wypełnionych mieszaniną gazową w składzie podobnym do powietrza. Inne związki, takie jak polisacharydy, ceroidy i garbniki, również są obecne w niewielkich ilościach w jego składzie chemicznym.
Jeden centymetr sześcienny korka zawiera prawie 40 milionów komórek. Czyli około 800 milionów komórek w jednym naturalnym korku do butelki.
Korę można zbierać co 9 lat bez ścinania drzewa. Dąb korkowy musi mieć co najmniej 25 lat, aby móc uzyskać z niego pierwszą korę. Jednak jest ona najwyższej jakości dopiero po 3 zbiorach. Drzewo musi więc mieć co najmniej 43 lata.
Korek jest zbierany przez wyspecjalizowanych ekspertów między majem a sierpniem, kiedy drzewo znajduje się w najbardziej aktywnej fazie wzrostu i można go łatwiej usunąć bez uszkadzania pnia. Dąb korkowy jest jedynym drzewem, którego kora po każdym zbiorze regeneruje się i uzyskuje gładką strukturę. W ciągu całej żywotności, która wynosi średnio 200 lat, korę można usunąć około 17 razy.